top of page
13 Entree en parkeerplaatsL (9).jpg

De uitbreiding van het parkeerterrein met drie ‘bosparkeerkamers’ verschaft voldoende capaciteit voor onze bezoekers en voorkomt overlast in de omliggende wijken.

03. Biodiversiteit en groenvoorzieningen

Inheemse habitat

Paleis Het Loo is een inheemse habitat voor veel flora en fauna, onder meer dassen - er zijn enkele dassenburchten. De biodiversiteit kan groter; op basis van een ecologisch onderzoek realiseren wij de komende jaren nog meer voorzieningen, zoals groene tuinmuren, vogelhuisjes voor de huismus en gierzwaluw, een roofvogelhorst, gazonverbetering, zoombeplanting en een groen dak op de afvalvoorziening naast de restaurantvleugel.

 

Chemievrij ofwel biologisch

Sinds 2014 gebruiken wij geen chemische middelen voor onkruid- en ongediertebestrijding en tuinbemesting. Dat was geen eenvoudige opdracht, want chemie maakte deel uit van het beheer en het was slecht te voorspellen hoe de natuur zou reageren op deze verandering. Er is letterlijk stap voor stap voortgang geboekt: inmiddels bestrijden medewerkers van de tuindienst en vrijwilligers van de Von Wied Club onkruid via het ouderwetse handwerk en de schoffel, met ondersteuning van onkruidbranders en een wave-machine. Die produceren hete stoom waardoor de groei van onkruid stopt.

 

Koninginnetuin

In 2022 herstelden we de koninginnetuin. Het bleek dat de grond behoorlijk was verdicht. Dat betekende omspitten, egaliseren en het precies terugleggen van de cortenstaalfiguraties. We plantten diepwortelende groenbemesters die de grond losser maken en de bodem na enige tijd ook voeden. De toegevoegde wormen leverden ook een bijdrage aan het herstel van het bodemleven. In het voorjaar van 2023 hebben we de koninginnetuin kunnen inplanten met de buxus en de historische beplanting.

Citrusbomen en plantencollectie

Al meer dan driehonderd jaar beheren en behouden de hoveniers van Paleis Het Loo de citrusbomen. Door middel van het enten van oude stammen op jonge citrusbomen, is het nageslacht van de oudste citrusbomen bewaard voor de volgende driehonderd jaar. Er zijn 982 levende plantensoorten die tot de collectie behoren: de vaste beplanting in de tuin, de fruitbomen en de planten in de weikas en Floriskas. Ook is er een steeds wisselende collectie eenjarigen en oudere planten ter verfraaiing van de tuinen.

aantal bosbouw-leerlingen

1

aantal tuinmannen

16

aantal km Ilex en buxus

27

aantal collega’s met extra begeleiding en in het seizoen 

2

aantal soorten ‘beestjes’ helpen bij ons de biologische bestrijding

10

hfst_groenvoorziening_duo.jpg

hoofdstuk 3

Biodiversiteit en groenvoorzieningen

Paleis Het Loo is een groene schakel tussen de stad Apeldoorn en Kroondomein Het Loo, een Natura 2000-gebied. De toch al grote biodiversiteit op onze terreinen is de afgelopen jaren uitgebreid. We wisten dat de Vernieuwing & Verbouwing verstoringen voor flora en fauna zou opleveren, maar omdat duurzaamheid bij ons hoog in het vaandel staat, zagen we het vooral als een kans om structurele verbeteringen aan te brengen.

 

Teamleider van de tuindienst Lauel Rahaël vertelt daar meer over. En commissaris van de koning John Berends gaat in op duurzaamheid en wat de provincie Gelderland voor Paleis Het Loo betekent en andersom.

hfst_groenvoorziening.jpg

De uitbreiding van het parkeerterrein met drie ‘bosparkeerkamers’ verschaft voldoende capaciteit voor onze bezoekers en voorkomt overlast in de omliggende wijken.

Teamleider Lauel Rafael_duo.jpg

'Het lukt ons steeds om kennis en kunde van hovenier op hovenier door te geven.' 

John  Berends cvdK_duo.jpg

'Paleis Het Loo was al een van de parels van Gelderland, maar nu nog meer én meer van Nederland.' 

De vertelpodia - korte, aansprekende en informatieve verhalen over onder meer de tuinen en paleisbewoners - trokken opnieuw veel belangstelling.

Medewerkers van de tuindienst geven uitleg over de biodiversiteit in de paleistuin tijdens Open paleis.

bottom of page